Bart De Wever herdenkt Herman Van den Reeck tijdens elfjulitoespraak

Door Bart De Wever op 11 juli 2020, over deze onderwerpen: N-VA
Bart De Wever

“Vlaanderen moet een warme deken zijn dat gekoesterd wordt door iedereen die er thuis is.” In zijn elfjulitoespraak in het Antwerpse Schoonselhof brak Bart De Wever opnieuw een lans voor een ruim gedeeld Vlaams burgerschap gebaseerd op de waarden van de Verlichting. De N-VA-voorzitter hield de toespraak aan het graf van Herman Van den Reeck, die 100 jaar geleden op 19-jarige leeftijd door de politie werd doodgeschoten tijdens een clandestiene Guldensporenviering.

Herman Van den Reeck gaf zijn leven voor een beter Vlaanderen

Bart De Wever bracht het verhaal van Herman Van den Reeck om aan te tonen dat het welvarende Vlaanderen van vandaag geen vanzelfsprekendheid is, maar het product van de “zware offers die tallozen hebben gebracht” in de voorbije 180 jaar. “Herman Van den Reeck gaf er zijn leven voor. Vlaanderen beter maken is derhalve onze plicht jegens hem. Laat ons dus verder aan de slag gaan, zonder klagen of versagen.”

Alle Vlamingen medespelers in dezelfde ploeg

De Vlaamse identiteit rust volgens De Wever op een sokkel van democratie, vrijheid, gelijkheid, solidariteit en de rechtsstaat. “Daarop rust een Vlaams burgerschap dat als ambitie moet hebben dat alle Vlamingen elkaar leren herkennen en erkennen als medespelers in één ploeg. Eender welke roots een Vlaming heeft, eender welke seksuele oriëntatie een Vlaming heeft, eender welke democratische overtuiging een Vlaming huldigt.”

Bekijk hier de elfjulitoespraak van Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is