Peter De Roover over vertrouwensstemming Wilmès: “Overbodig nummertje op het ogenblik dat corona woedt”

Door Peter De Roover op 19 maart 2020, over deze onderwerpen: Politiek, Democratie, Coronacrisis
Peter De Roover

“Er is reden om te vermoeden dat er een andere agenda speelt.” Kamerfractievoorzitter Peter De Roover uitte in De Ochtend zijn twijfels bij de noodzaak aan een vertrouwensstemming voor Wilmès. “Op het ogenblik dat corona woedt, is het vreemd om in het parlement samen te komen om over iets te spreken dat niks te maken heeft met coronabestrijding.” De Roover herhaalde dat de N-VA beschikbaar blijft om coronamaatregelen te steunen.

Half volwaardig, half in lopende zaken

“Het is dezelfde regering met dezelfde ministers.” Peter De Roover ziet geen reden voor een vertrouwensstemming voor een zogenaamde volwaardige regering die er geen is. “Wilmès zegt zelf dat ze in lopende zaken blijft voor dingen die buiten de corona-aangelegenheden liggen. Ze heeft immers geen programma. Dat betekent dat wij het vertrouwen moeten geven aan een regering die geen volwaardige regering is. Ik denk dat dat dingen zijn waaraan de publieke opinie vandaag geen boodschap heeft.”

Volgens De Roover kan Wilmès perfect in lopende zaken met volmachten verder. “Een regering in lopende zaken kan alle beslissingen nemen die nodig zijn. Het nummertje dat we vandaag moeten opvoeren (de vertrouwensstemming, red.), is een overbodig nummertje.”

Rancune tegen de N-VA

De Kamerfractievoorzitter verwees opnieuw naar de mislukte toenadering N-VA-PS van afgelopen weekend. “Dit weekend heeft de rancune tegen de N-VA heeft gehaald. Dat is heel spijtig in deze omstandigheden. Maar wij staan daarboven. Wij blijven beschikbaar om maatregelen te steunen om het coronabeest de kop in te drukken. Dan hoeven we in het parlement geen discussie te organiseren over het statuut van de regering.”

Niet naïef zijn

Peter De Roover roept op tot waakzaamheid. “Het zal vooral belangrijk zijn om te zien hoe in de praktijk met de volmachten wordt omgesprongen. We gaan er op moeten toezien dat er geen misbruik mee wordt gepleegd. Vergeet niet dat het parlement wordt uitgeschakeld. Dat is geen niemendalletje. Ook de rol van de Raad van State mogen we niet vergeten. Iedereen moet aandachtig blijven, we mogen niet naïef zijn.”

Op de vraag of de vertrouwensstemming een opstapje is naar een Vivaldi-coalitie over zes maanden, antwoordde Peter De Roover: “Er is inderdaad reden om te vermoeden dat er een andere agenda speelt.”

Beluister Peter De Roover in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is