Europese aanval op Vlaamse sociale welvaartsstaat

Door Helga Stevens op 20 november 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Uitkeringen, Sociale Fraude, Europees beleid
Helga Stevens

“De nieuwe Europese socialezekerheidswet zet de deur wagenwijd open voor welvaartstoerisme.” Europarlementslid Helga Stevens noemt de nieuwe wet onaanvaardbaar. “Grootste struikelblok is dat iedere EU-burger na amper één dag in België gewerkt te hebben aanspraak kan maken op onze Belgische werkloosheidsuitkering. Dit kost onze sociale zekerheid handenvol geld en is een doorn in het oog van wie wel belastingen betaalt”, zegt Helga Stevens.

Voedingsbodem voor populisme

Op aandringen van de N-VA moeten EU-burgers onder de huidige Belgische regelgeving minstens drie maanden gewerkt hebben alvorens ze een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.  Dat systeem komt nu onder Europese druk te staan. “Europa heeft duidelijk geen oren naar de bekommernis van vele Europese burgers dat een onbegrensde toegang tot sociale rechten onze sociale bescherming volledig onderuit dreigt te halen”, meent Europarlementslid Stevens, die nog vreest dat de nieuwe regels de voedingsbodem voor populistische antwoorden in Europa voort aanwakkert. “Deze bekommernis lag eerder aan de basis van het heilloze pad dat werd ingezet naar de Brexit, maar de EU leert dus jammer genoeg niet uit haar fouten.”

Werkloosheidsuitkering exporteren

Verder besliste het Europees Parlement dat Europese burgers hun werkloosheidsuitkeringen gedurende zes maanden naar een andere lidstaat kunnen exporteren. Een Roemeen die één dag in België heeft gewerkt, kan terug naar Roemenië vertrekken met een Belgische werkloosheidsuitkering op zak. Volgens Europarlementslid Stevens zal dit leiden tot welvaartstoerisme. “België is de enige lidstaat met een werkloosheidsuitkering onbeperkt in de tijd. Het aanzuigeffect voor socialezekerheidstoerisme is dus ongemeen groot. Een reden te meer om eindelijk de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken, iets waar de N-VA al lang op aandringt.”

Sociale inspectie

De Europese Commissie Werkgelegenheid stemde ook voor de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit. Voor Helga Stevens de eerste opstap naar een Europese sociale inspectie. “Hiermee wordt een Trojaans paard gecreëerd dat de sociale bevoegdheden van de lidstaten steeds verder kan uithollen. Initiatieven zoals een Europese werkloosheidsverzekering worden zo niet langer ondenkbaar”, betreurt Helga Stevens.

Het Europarlementslid hoopt dat het Europees Parlement in zijn plenaire vergadering alsnog het tij doet keren. Gebeurt dit niet, dan is het uitkijken naar de onderhandelingen met de Raad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is