"Ik wil het feestje van de socialisten niet verknallen, maar blokkades bij Lidl gaan een brug te ver."

Door Wouter Raskin op 30 april 2018, over deze onderwerpen: Werk

Mag een vakbond de distributiecentra van Lidl blokkeren zoals sinds gisteren gebeurt? Als het van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin ligt, alvast niet. “Blokkades opwerpen waardoor werkwilligen niet aan de slag kunnen gaan, dat is een brug te ver”, zegt Raskin in het Radio 1-programma “De ochtend”.

Wouter Raskin reageert fel op een uitspraak die Steven Bosman, van de socialistische vakbond BBTK, eerder op de ochtend deed op de radio. Gevraagd of een blokkade niet strafbaar is, reageerde Bosman als volgt: “Of een blokkade nu mag of niet: wij luisteren naar onze leden op de werkvloer, dat is het belangrijkste.”

Prompt reageerde N-VA’er Raskin verontwaardigd op Twitter. In “De ochtend” gaf hij toelichting bij zijn tweet. “Laat me heel duidelijk zijn: het stakingsrecht staat niet ter discussie. De vakorganisaties hebben absoluut het recht om actie te voeren, maar blokkades opwerpen waardoor werkwilligen niet aan de slag kunnen gaan, dat is een brug te ver.”

Raskin vindt het niet kunnen dat de distributiecentra geblokkeerd worden, terwijl een voorstel van de directie onderhandeld wordt met de bonden. Wat hem vooral stoort is dat door de vakbondsactie de facto werkwilligen het recht op arbeid hierdoor ontnomen wordt.

"Feestje niet verknallen"

Raskin werpt op dat de staking zich vooral afspeelt in het zuiden van het land. Daarom richt hij zijn pijlen specifiek op de Waalse tak van de socialistische vakbond. “Het FGTB is een stukje van Vlaanderen aan het overnemen”, door ook in Vlaanderen distributiecentra te blokkeren. “Ik wil het feestje van morgen, van de socialisten (1 mei, de Dag van de Arbeid, red.) niet verknallen, maar dit is een brug te ver. Dit doe je niet. Je moet ervoor zorgen dat je mensen die willen werken, dat kunnen doen.”

Het is allerminst de eerste keer dat de N-VA voorstelt om vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven, maar tot nu toe vonden ze daarvoor geen meerderheid in de Kamer. “Ik denk dat dit opnieuw een gelegenheid is om op die spijker te kloppen en aan onze meerderheidspartners te vragen of zij dit langer willen tolereren en aanzien hoe de FGTB als spin in het web hier dingen doet die absoluut niet kunnen.”

Het volledige interview op Radio 1 vind je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/30/n-va-kamerlid-raskin---ik-wil-he...

Het interview met Wouter tijdens het TVL Nieuws vind je hieronder:

 

Bron: VRT NWS 2018

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is