Fiscus gaat buitenlanders controleren

Door Wouter Raskin op 26 april 2018, over deze onderwerpen: Sociale Fraude, Belastingen, Detachering

De fiscus gaat buitenlandse werknemers die hier als zogenaamde gedetacheerden aan de slag zijn, voortaan controleren. “Als je meer dan zes maanden in België werkt, moet je hier namelijk ook belastingen betalen” zegt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA).

“Buitenlandse gedetacheerden die hier werken, moeten al geen sociale bijdragen betalen in België”, legt Wouter Raskin uit. “Dat doen ze in hun thuisland waar dat goedkoper is. Daardoor loopt onze sociale zekerheid al 1 à 2 miljard per jaar mis. Maar we kunnen er intussen wel voor zorgen dat deze buitenlanders wel correct hun belastingen betalen. Na zes maanden verblijf val je onder de Belgische belastingregels. Maar of die gedetacheerden nu ook belastingen betalen, is onduidelijk. Ik heb daar als parlementslid al vaker cijfers over opgevraagd, maar die blijken er niet te zijn. Dus heb ik dit probleem aangekaart bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij gaat nu de databanken van de FOD Financiën koppelen aan de Limosa-aangifte van de RSZ. Dat is heel eenvoudig en zo kunnen de diensten meteen zien wie in België belastingen moet betalen.”

“Vorig jaar hadden we al 244.000 gedetacheerden in België”, zegt Raskin die zich in dit onderwerp heeft gespecialiseerd. “We zijn koploper in Europa. Veel werknemers blijven twee jaar. Europa heeft dit nu op 12 maanden gebracht, waarbij je je statuut nog een keer kan verlengen tot in totaal 18 maanden.”

Inning

Hoe die inning van mogelijk niet betaalde belastingen in de praktijk moet gebeuren, is niet duidelijk. Naar welk adres stuurt de FOD Financiën bijvoorbeeld de belastingbrief? En wat als de gedetacheerde intussen weer naar huis is? “Een gedetacheerde geeft in elk geval een adres op, dus die inning moet mogelijk zijn. We hebben trouwens ook geen idee of die gedetacheerde in de eerste zes maanden wel belastingen betaalt in zijn thuisland.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is