Toegankelijkheid van treinstations blijft probleem

Door Wouter Raskin op 13 november 2017, over deze onderwerpen: Limburg, NMBS, Personen met een beperking

Personen die niet mobiel zijn en de trein willen nemen, kunnen daar hulp voor vragen. Amper 3,3 procent van 111.000 vragen voor assistentie zijn vorig jaar in Limburg gesteld. "Limburg beschikt over geen enkel station dat voldoet aan de toegankelijkheidscriteria. Bovendien kan je in amper zes stations terecht voor assistentie", zegt parlementslid Wouter Raskin (N-VA) die hierover vragen stelde aan minister van mobiliteit Bellot (MR).

“Het openbaar vervoer moet eenvoudig en gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen die niet mobiel zijn”, zegt Raskin. “Toch is dat anno 2017 nog niet het geval. Je kan - als je op tijd reserveert - in 131 van de 552 stations een aanvraag doen voor persoonlijke assistentie. Vorig jaar ontving de NMBS zo meer dan 111.000 assistentieaanvragen. Amper 3,3 procent daarvan gebeurde voor een Limburgs station. Dat lage cijfer verrast me niet, als je weet dat in onze provincie amper zes stations gratis assistentie aanbieden: Genk, Hasselt, Neerpelt, Sint-Truiden, Tongeren en Lommel. Alleen Waals-Brabant en Brussel doen slechter.”

Toegankelijk

“Limburg beschikt ook nog altijd over geen enkel station dat voldoet aan de toegankelijkheidscriteria voor personen met een beperkte mobiliteit. Dat gaat dan onder meer over de toegang tot de perrons, de hoogte van de perrons, een toegankelijke ticketautomaat en geleidelijnen voor mensen met een visuele handicap. In het totaal zijn er 91 treinstations die aan die criteria voldoen, waarvan geen enkel in Limburg.”

Er zijn al wat inspanningen gedaan om de dienstverlening te verbeteren, zo kan je nu in 23 extra stations drie uur op voorhand - in plaats van 24 uur - assistentie aanvragen, maar er is nog ruimte voor verbetering.” In Limburg kan je alleen in Hasselt en in Genk in drie uur worden geholpen.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is