"Minister Bellot investeert miljoenen in kleine Waalse stations en laat Hasselt weer links liggen."

Door Wouter Raskin op 18 september 2017, over deze onderwerpen: Limburg, NMBS

Een tijdje geleden raakte bekend dat de NMBS van plan is om drie nieuwe stopplaatsen te openen in de provincie Luik. Omdat het om een investering van enkele miljoenen gaat, wilde N-VA-Kamerlid Wouter Raskin weten hoeveel treinreizigers de NMBS in deze stopplaatsen verwacht. Maar het spoorbedrijf achtte het niet aangewezen om hierop te antwoorden. Op een persconferentie, afgelopen maandag in Chaudfontaine, konden de cijfers plots toch gedeeld worden. “Wat de minister in het parlement niet aan mij wilde vertellen, geeft hij blijkbaar wél zonder problemen mee aan de journalisten. Of draait hij hen misschien een rad voor de ogen?”

Het station van Hasselt, dat dagelijks meer dan 7000 reizigers trekt, ligt er al vele jaren verloederd bij. Of er geld zal vrijgemaakt worden voor een grondige renovatie, is vandaag nog steeds een vraagteken. Dan hebben de inwoners van de provincie Luik meer geluk: daar komen er drie nieuwe stopplaatsen bij, hoewel die provincie vandaag al driemaal zoveel bediende stations telt als Limburg. Maar op de vraag of die investering gebaseerd is op een studie of een objectieve kosten-batenanalyse, wilde de NMBS liever niet antwoorden. En ook een brief aan spoorbaas Sophie Dutordoir leverde vooralsnog niets op. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin: “De aankondiging van minister Bellot, afgelopen maandag in Chaudfontaine, kwam dan ook als een grote verrassing. Aangezien de cijfers nu blijkbaar wél bekend gemaakt mogen worden, zal ik de minister opnieuw vragen naar de studie.”

3115 reizigers

Die studie  (“potentieelstudie” in vakjargon) moet alvast meer klaarheid scheppen over het wel erg hoge cijfer van 3115 reizigers per dag in Chaudfontaine. Daarmee zou de nieuwe stopplaats zich meteen tussen de grotere stations van het land scharen. De meeste stations in ons land trekken doorgaans enkele honderden reizigers op een gemiddelde weekdag. “De buurhaltes Chênée en Trooz komen met hetzelfde treinaanbod aan iets minder dan 150 reizigers. En zelfs het nabije, centraal gelegen IC-station Angleur zou een stuk kleiner zijn dan de nieuwe halte in Chaudfontaine. Ik stel mij daar vragen bij. Is dit hallucinante cijfer wetenschappelijk onderbouwd of gaat het hier veeleer om wishful thinking?”, aldus Raskin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is