Extra buitenlandse jobbeurzen voor invulling Vlaamse knelpuntberoepen: win-win voor werknemers én werkgevers

Door Jan Hofkens op 28 januari 2016, over deze onderwerpen: Arbeidsmigratie, Knelpuntberoepen, VDAB, Werk

Om het groot aantal structureel openstaande vacatures voor ingenieurs ingevuld te krijgen, gaat de VDAB in eerste instantie actief op zoek naar werkkrachten in Vlaanderen. Pas wanneer men daar onvoldoende juiste profielen vindt, worden de arbeidsmarktreserves in Brussel en Wallonië aangewend. De volgende stap is dan het aantrekken van buitenlandse ingenieurs. De VDAB reist daarvoor samen met enkele werkgevers af naar buitenlandse beurzen gericht op ingenieurs die elders willen gaan werken omdat er sprake is van een overaanbod aan werkkrachten in hun eigen land. Dit is onder meer het geval in Portugal, Spanje, Griekenland,… Dankzij deze beurzen werden tot nu al maar liefst 350 vacatures voor ingenieurs ingevuld.

Minister Muyters bevestigde tijdens de commissie van Werk op 28 januari 2016 dat in mei 2016 een extra jobbeurs zal plaatsvinden in Madrid. Niet alleen voor ingenieurs, maar ook andere knelpuntberoepen zoals informatici en verplegend personeel worden hierbij betrokken. In het najaar is er ook een beurs gepland in Portugal en ook nog een in Italië.  Als er in het buitenland mogelijkheden zijn voor knelpuntberoepen, zoals in de gezondheidssector, in de informaticasector of bij de ingenieurs, dan zal de VDAB op die manier blijven werken. Dit is vanzelfsprekend een win-win voor zowel werknemers als werkgevers, en moet dan ook in stand worden gehouden en waar nodig uitgebreid worden.

Ten slotte zal ook de single permit richtiljn omgezet worden, welke een gecombineerde procedure invoert die zowel een verblijfsvergunning als toegang tot de arbeidsmarkt inhoudt. Dit zal hopelijk een verbetering op vlak van administratie teweeg brengen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is