Kmo’s kunnen makkelijker meedingen naar buitenlandse contracten dankzij N-VA

Door Peter Dedecker op 15 december 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen
Kmo’s kunnen makkelijker meedingen naar buitenlandse contracten dankzij N-VA

Ondernemingen moeten ook een Engelstalig uittreksel kunnen opvragen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), vindt Kamerlid Peter Dedecker, die daarvoor een wetsvoorstel indiende. “Dankzij die extra administratieve vereenvoudiging zouden onze kmo’s makkelijker kunnen meedingen naar opdrachten in het buitenland”, stelt hij.

Om mee te dingen naar een contract van buitenlandse bedrijven of overheden, moet een onderneming een attest kunnen voorleggen met enkele basisgegevens. Dat attest verstrekte de KBO tot nu toe enkel in de drie landstalen, terwijl buitenlandse instanties dikwijls een Engelstalig attest eisen. De vertaling van een attest naar het Engels kostte de ondernemers vaak veel tijd en geld. Dankzij het wetsvoorstel van Dedecker zal die administratieve last straks tot het verleden gaan behoren. Met een eenvoudige klik op een ‘checkbox’ zal de ondernemer dan een Engelstalig attest kunnen aanvragen.

“De kmo’s zijn de motor van onze economie. Net voor hen moeten we de rode loper uitrollen naar buitenlandse markten”, legt Dedecker uit. “Bovendien houdt deze maatregel ook voor de belastingbetaler een besparing in, want gemeentebesturen hoeven de attesten niet langer voor echt te verklaren, waardoor ze tijd in andere dingen kunnen steken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is